Ако заложник има и израелско, и наше гражданство, е в

...
 Ако заложник има и израелско, и наше гражданство, е в
Коментари Харесай

Терористи ще използват българи като жив щит в Газа при сухопътна операция от Израел?

 Ако пленник има и израелско, и наше поданство, е в по-благоприятно състояние от израелец, разяснява Весела Чернева

Сред 250-те заложници има най-малко деветима жители на други страни. В самата Ивица Газа е допустимо да има жители на други европейски страни, в това число България. Те се употребяват като жив щит за „ Хамас ”, с цел да се попречва сухопътна интервенция от Израел. Това сподели в „ Здравей, България “ по Нова телевизия заместник-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

В която и да е от тези две групи е допустимо да има европейски жители, в това число такива от България, добави тя.

Според нея, в случай че пленник има и израелско, и българско поданство, е в по-благоприятно състояние от израелец. „ Така се ангажира и България, и Европейския съюз за търсене ”, изясни Чернева.

Тя разяснява информацията, че има българин измежду взетите от „ Хамас ” заложници

Премиерът Николай Денков акцентира, че страната ни има подготвеност за още един евакуационен полет до Тел Авив, в случай че се наложи, а равнището на зоркост за синагоги, гари и летища в България е нараснало до „ жълто ”. 

Заместник-директорът на Европейския съвет за външна политика посочи, че Катар е страната, която договаря с „ Хамас ”, тъй като в продължение на години е предоставяла офиси за политическото посланичество на групировката, а и поддържа положителни връзки и с двете враждуващи страни. По думите ѝ договаряния с терористи постоянно се водят посредством медиатор, а не с директно засегнатата страна.

Т.е. би трябвало да питаме Катар дали има българи измежду заложниците, посочи водещият Виктор Николаев, а Чернева отговори, че и управляващите в Израел към този момент знаят това. 

Весела Чернева обаче е скептична, че може да се стигне до извършване настояванията на „ Хамас ” – да бъдат освободени стотици палестински пандизчии, с цел да пуснат заложниците.

Как сухопътната интервенция ще наподобява е въпрос по-скоро на военно обмисляне, в сравнение с някакъв вид тактически договаряния, добави тя. 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР